Arabeska waniliowa

 

Znacie już przepis na tradycyjną Arabeskę, czyli serniko-makowiec. Tym razem postanowiłam zrobić jasną wersję tego ciasta, tak, by jego nazwa jeszcze bardziej pasowała do bloga :-)

Kruche ciasto na spodzie, na nim masa z białego maku i śmietanowa (która „udaje” serową ;-), a całość oblana jest polewą z dodatkiem mleka w proszku i posypana orzeszkami ziemnymi. Sama polewa smakuje podobnie jak biała czekolada i wspaniale dopełnia smaku całego ciasta. Polecam :-)

 

Masa makowa:

- 250 g białego maku
- 50 g rodzynek
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub odrobina aromatu pomarańczowego)
- 50 g orzechów ziemnych
- 50 g masła
- 100 g miodu
- 50 g cukru
- 3 małe lub 2 duże jajka

 

Mak zalać w garnku gorącą wodą i gotować 30 minut. Odstawić z ognia do przestygnięcia, a następnie wyłożyć na drobne sito. Pozostawić na 15-30 minut do odsączenia.
Odcedzony mak zmielić 3-krotnie razem z rodzynkami i orzechami.
W oddzielnym garnku rozpuścić masło z miodem i cukrem, po czym dodać zmielony mak. Smażyć 2-3 miuty ciągle mieszając, następnie odstawić do wystygnięcia.
Do tego momentu masę można przygotować nawet dzień wcześniej (jajka dodamy dopiero na krótko przed pieczeniem).

Teraz należy przygotować ciasto na spód.
Ciasto:
- 100 g  masła (miękkiego)
- 70 g  cukru
- szczypta  soli
- 3 żółtka
- 150 g   mąki
- 2/3 łyżeczki  proszku do pieczenia

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło zmiksować z cukrem i solą, dodając po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawać do masy przesianą mąkę i miksować do połączenia składników. Gotowe ciasto rozłożyć łyżką na spodzie formy (o wymiarach 23 x 33 cm, wyścielonej papierem do pieczenia) i rozprowadzić palcami równą warstwę.

 

Masa śmietanowa:
- 3 białka
- 100 g cukru
- 2 op. budyniu waniliowego (po 40 g każde)
- 500 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%

 

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać proszek budyniowy oraz śmietanę i wszystko razem ostrożnie, ale dokładnie wymieszać (można krótko zmiksować na małych obrotach).

Teraz wracamy do masy makowej.
Jajka rozdzielić, ubić najpierw same białka, a następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Połączyć z przygotowaną wcześniej masą z maku, po czym wyłożyć na surowe ciasto w blaszce.
Na to ostrożnie wyłożyć masę śmietanową.
Piec w temperaturze 170-180 st.C przez ok. 1 godzinę. Gdyby wierzch szybko się zrumienił, przykryć folią aluminiową (ja to zrobiłam na 20 minut przed końcem pieczenia).
Upieczone ciasto wystudzić.

 

Polewa:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 30 ml (2 łyżki) wody
- 100 g mleka w proszku
- kilka kropli aromatu waniliowego

 

Dodatkowo:
- 50 g orzeszków ziemnych

 

Masło, cukier i wodę zagotować. Odstawić z ognia, przestudzić, po czym dokładnie wymieszać z mlekiem w proszku i aromatem waniliowym.
Gdyby zostały grudki, polewę można zmiksować na gładką masę.
Odstawić do lekkiego zgęstnienia, a następnie polać wierzch ciasta i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce.

 

Uwagi:

Ciasto na spodzie nie wymaga podpiekania. Mnie jednak coś podkusiło i podpiekłam, dlatego jest takie ciemne ;-)

 

Zainspirowałam się tym przepisem na ciasto, a za pomysł na polewę dziękuję p. Kindze.

 

Arabeska waniliowa2