Sernik z biala czekolada i polewa2

 

Wyśmienity sernik z białą czekoladą i polewą na wierzchu. W sam raz na świąteczny stół :-)

Delikatny, kremowy, wprost rozpływający się w ustach.

Na spodzie warstwa z herbatników – u mnie po części kakaowych i zwykłych, a mogą też być czekoladowe. Masa serowa bez dodatku masła, czy oleju za to ze śmietanką. Na wierzchu polewa z mlekiem w proszku, która bardzo przypomina smakiem białą czekoladę (używałam takiej do Arabeski waniliowej), więc doskonale komponuje się z całością.


 Spód:
- 200 g herbatników
- 70 g masła

Ciastka zmiksować na proszek, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Następnie wysypać  na spód formy* wyścielonej pergaminem, równomiernie rozprowadzić i docisnąć. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 150 g cukru pudru
- 2 tabliczki białej czekolady (w sumie 200 g)
- 200 g śmietanki kremówki (30-36%)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 jajek
- 40 g mąki ziemniaczanej

Ser zmiksować z cukrem pudrem i śmietanką, dodać żółtka, sok z cytryny, rozpuszczoną czekoladę** i mąkę, ponownie zmiksować.
Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć masę na spód z ciastek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut, następnie przykryć formę folią aluminiową i piec kolejne 30 minut.
Sernik studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu oblać polewą, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Polewa:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżka wody
- 50 g mleka w proszku
- kilka kropli aromatu waniliowego

Masło, cukier i wodę zagotować. Odstawić z ognia, przestudzić, po czym dokładnie wymieszać z mlekiem w proszku i aromatem waniliowym (gdyby zostały grudki, polewę można zmiksować na gładką masę). Odstawić do lekkiego zgęstnienia, a następnie polać wierzch ciasta.

*Do pieczenia sernika można użyć  dużej tortownicy 26-28 cm lub blaszki ok. 23 x 33 cm.
Ja użyłam tortownicy 26 cm i sernik mocno wyrósł ponad brzeg (wyglądał jak suflet ;-), ale potem opadł. Myślę, że następnym razem upiekę go w blaszce.
**Biała czekolada jest szczególnie wrażliwa na przegrzanie (może się zwarzyć), dlatego zalecam rozpuszczanie jej na parze, zamiast w gorącej wodzie, czy tym bardziej w mikrofalówce.

Na podstawie przepisu z tej strony.

 

Sernik z biala czekolada i polewa1