Szybki piernik przekladany1

 

Szybki i prosty w przygotowaniu piernik. Ciasto nie wymaga leżakowania, więc można go zrobić na tak zwaną ostatnią chwilę.

Mięciutki i wilgotny, przełożony powidłami śliwkowymi lub nutellą śliwkową (czyli powidłami z dodatkiem kakao), a z wierzchu oblany polewą czekoladową.

Bez problemu daje się kroić nawet niezbyt ostrym nożem ;-)

 

Szybki piernik przekladany2

 

Składniki:
– 1 szkl. cukru
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżka przyprawy do piernika
– 1/2 szkl. miodu (płynnego)
– 250 g masła
– 1/2 szkl. wody
– 4 jajka
– 2 szkl. mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- słoiczek powideł śliwkowych*

 

Cukier, kakao, przyprawę do piernika, miód, masło i wodę podgrzewać w garnku do zagotowania (mieszając). Odstawić z ognia i ostudzić.
Do wystudzonej masy (może być ciepła) dodać żółtka, energicznie wymieszać lub zmiksować, a następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać ubitą  pianę z białek. Wszystko razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać (nie miksować).
Ciasto przelać do wyścielonej papierem do pieczenia formy (9 x 33 cm). Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem). Gdyby wierzch zaczął przypiekać się zbyt mocno, przykryć papierem. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić na 10-15 minut do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy i zdjąć papier.
Całkowicie wystudzony piernik przekroić poziomo na 4 części. Przełożyć powidłami śliwkowymi, całość oblać polewą czekoladową.
Polewa:
– 100 g czekolady deserowej (lub po połowie gorzkiej i mlecznej)
– 20 g masła

 

Czekoladę połamać na kawałeczki i razem z masłem rozpuścić na parze. Ostrożnie podgrzewać na małym ogniu, aby nie przegrzać. Dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie płynna (u mnie nie była), to odstawić na chwilę, aby troszkę zgęstniała. A jeśli nie spływa z łyżki, to od razu posmarować nią ciasto.
Piernik przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, bo zrobi się twardy.
*Do przełożenia piernika użyłam prażonych śliwek z czekoladą o smaku orzechowym firmy Stovit (można łatwo je rozpoznać na półce sklepowej – nieduży słoiczek, na wieczku ze zdjęciem miasta jak ze starej pocztówki ;-). 

 

Szybki piernik przekladany3