Batoniki owsiane3

 

Bardzo proste i szybkie batoniki owsiane, w dodatku bez pieczenia. Zrobiłam wersję podstawową, ale zawsze można ją wzbogacić wedle własnego upodobania. Część płatków można zastąpić suszonymi owocami, orzechami lub pestkami. Co kto woli lub ma akurat pod ręką ;-)

____________________________________________________________________

Dla zainteresowanych CRM (ang. Customer Relationship Management czyli zarządzanie relacjami z klientami) polecam stronę
http://www.chromecrm.com/
. Zawiera sporo informacji w tym temacie oraz jest możliwość przetestowania.

____________________________________________________________________

 

Składniki:
- 55 g masła
- 1/4 szkl. miodu
- 1/4 szkl. brązowego cukru (użyłam trzcinowego)
- 2 szkl. płatków owsianych (błyskawicznych)
- 1 szkl. płatków śniadaniowych*
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

*Użyłam płatków kukurydzianych. W oryginale były to ‚Rice Krispies’, których w Polsce jeszcze nie udało mi się spotkać. Nie radzę zastępować ich ryżem preparowanym.

Płatki owsiane oraz śniadaniowe wsypać do miski, wymieszać i odstawić.
W małym rondelku rozpuścić masło, cukier i miód. Podgrzewać aż składniki się zagotują, a na powierzchni powstanie mnóstwo bąbelków. W tym momencie zmniejszyć płomień i gotować przez 2 minuty. Następnie zdjąć z ognia, dodać wanilię, wymieszać, po czym wlać do miski z płatkami i całość dokładnie ze sobą połączyć.
Masę wyłożyć do lekko natłuszczonej formy (silikonowej można nie smarować) o wymiarach około 20 x 20 cm (może być mniejsza, jeżeli chcemy uzyskać grubsze batoniki). Wyrównać powierzchnię i docisnąć do spodu. Gdyby masa mocno się kleiła, odczekać trochę aż przestygnie i spróbować ponownie. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia, a następnie pokroić w małe prostokąty.
Gdyby masa zrobiła się zbyt twarda do krojenia, wystarczy zostawić ją na jakiś czas w temperaturze pokojowej, a dosyć szybko zmięknie.

 

Dodatkowe uwagi do przepisu można znaleźć tutaj.