Paczki jak z cukierni1

 

Ostatnie dni karnawału, a zwłaszcza „Tłusty czwartek” to czas wzmożonego zapotrzebowania na pączki :-) W związku z tym mam dla Was bardzo dobry przepis. 
Dla niektórych z Was zapewne zaskoczeniem będzie, że receptura nie zawiera dużej ilości żółtek, bo utarła się opinia, według której dobre pączki to takie mocno „żółtkowe”. Zapewniam jednak, że pączki z tego przepisu są doskonałe pomimo, że zawierają tylko trzy, w dodatku całe jaja. A to jeszcze jeden powód, dla którego warto wypróbować ten przepis – nie zostają białka, które potem zalegają w lodówce (choć ja osobiście miałabym kilka pomysłów na ich wykorzystanie ;-).
.
.
.
Składniki na 20 pączków:
– 1 szkl. ciepłego mleka
– 30 g świeżych drożdży
– 100 g cukru
– 100 g masła
– 3 całe jajka (temp. pokojowa)
– 650 g mąki pszennej*
– 1/4 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
.
Dodatkowo:
– marmolada lub gęsty dżem do nadziewania przed smażeniem lub dowolne nadzienie, jeśli pączki mają być nadziewane po usmażeniu
– olej do smażenia (ok. 1,5 l)

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru i zalać 1/3 mleka. Wierzch posypać 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.

Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.

Około 2/3 mąki wsypać do miski. Na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego resztę ciepłego mleka, wyrośnięte drożdże, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i jajka. Wszystko razem dokładnie wymieszać, po czym stopniowo dosypywać resztę mąki. Ciasto dokładnie wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Dalszy ciąg przepisu tutaj.
.
.
____________________________________________________
Dla zainteresowanych.
Jeżeli myśleliście ostatnio o zakupie używanego auta, to polecam zajrzeć najpierw na stronę autakrajowe.com.pl
Być może właśnie tam znajdziecie coś dla siebie.