Latwa drozdzowka z serem i dzemem2

 

To już kolejna odsłona mojej ulubionej drożdżówki bez wyrabiania. Tym razem zrobiłam ją z masą serową, dżemem i całkiem sporą ilością kruszonki na wierzchu. Lubimy takie ciasta, zwłaszcza m-żonek :-)
 
Przepis jest na dużą blachę, ale to wciąż taka sama porcja ciasta, jak poprzednio. Po prostu teraz drożdżówka jest cieńsza i można ją pokroić na „zgrabniejsze”  kawałki :-)

 

Ciasto:
– 50 g świeżych drożdży
– 1/2 szkl. cukru
– 3 jajka
– 1 szkl. mleka
– 1/2 szkl. oleju
– 600 g mąki tortowej

Dodatkowo:
– słoik ulubionego dżemu (niezbyt rzadkiego)

Do dużej miski pokruszyć drożdże, zasypać cukrem, dodać roztrzepane jajka, letnie mleko i olej. NIE mieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej 4 godziny w ciepłe miejsce lub na całą noc w chłodniejsze (np. do spiżarni).
Następnie dodać mąkę i wymieszać. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej blachy (33 x 40 cm), równo rozprowadzić i posmarować dżemem. Na dżemie rozłożyć łyżkami masę serową (małymi porcjami, jedna obok drugiej), delikatnie rozprowadzić na całej powierzchni, a następnie posypać kruszonką. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 170 st.C i piec z termoobiegiem (bez termoobiegu w 190 st.C) przez ok. 30 minut.

Dalszy ciąg przepisu tutaj.

_________________________________________________________

Dla zainteresowanych.

Catering dietetyczny Warszawa. Dieta pudełkowa, indywidualne konsultacje, duży wybór diet (sport, odchudzanie, detox), różnorodne posiłki wysokiej jakości. Więcej szczegółów na stronie
http://apeteat.pl/

P.S. Po „tłustoczwartkowym” obżarstwie pewnie się przyda ;-)