Chleb rustykalny3

 

Chleb pszenny, na zakwasie żytnim i na drożdżach. Dosyć prosty w wykonaniu, nie wymagający długiego wyrabiania, choć jego przygotowanie trzeba zacząć dzień wcześniej. Jednak nastawienie zaczynu zajmuje tylko chwilę, reszta to czas długiego oczekiwania. Aczkolwiek mógłby on być jeszcze dłuższy, gdyby nie dodatek drożdży. To dzięki nim chleb rośnie szybciej niż na samym zakwasie, a przy tym nie jest tak „kapryśny” ;-)

 

Zaczyn:
– 100 g mąki pszennej (typ 650)
– 60 ml wody (1/4 szkl.)
– 2 łyżki zakwasu żytniego

Składniki wymieszać, przykryć folią i pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej .

Ciasto właściwe:
– cały wyrośnięty zaczyn
– 300 g mąki pszennej (typ 650)
– 70 g mąki pszennej razowej
– 200 ml wody
– 1/2 łyżeczki drożdży instant
– 2 łyżki oliwy lub oleju
– 1 łyżeczka soli

Zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić (dosyć klejące) ciasto – ręcznie, za pomocą drewnianej łyżki, lub mikserem (ok. 5 minut). Następnie przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

Dalszy ciąg przepisu tutaj.

____________________________________________

Dla zainteresowanych.

Jeśli chcecie pozbyć się starego grata lub poszukujecie części do samochodu, polecam zajrzeć na stronę:
http://www.mamauto.pl/