Proziaki1

 

Proziaki to takie spłaszczone bułeczki z dodatkiem „prozy”, czyli sody oczyszczonej, smażone na suchej patelni. Przepis ten wywodzi się z Podkarpacia, ale znany jest także w innych regionach Polski.
Bułeczki te są bardzo smaczne, proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się w sytuacjach awaryjnych – nie wymagają długiego wyrastania, ani włączania piekarnika.
.
.
.

Składniki:
– 500 g mąki
– 1 szkl. zsiadłego mleka
– 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki soli

Z wymienionych składników wyrobić ciasto, takie jak na pierogi. Przykryć folią lub miską i zostawić na 15 minut.

Dalszy ciąg przepisu tutaj.

____________________________________________

Dla zainteresowanych.

Wiosna to dobry moment, aby odświeżyć wygląd swojego mieszkania. A pomóc nam w tym może centrumtapet.pl