Babka smietankowo-budyniowa

 

Wielkanoc powoli się zbliża, a zatem zapraszam na babkę. 
Przepis jest bardzo prosty i nie trzeba specjalnie „przymierzać się” do niego, wystarczy wcześniej przygotować produkty, aby się ogrzały, a reszta już idzie jak z płatka. Babkę można upiec nawet na tak zwaną ostatnią chwilę. W smaku pyszna śmietankowa (lub waniliowa, zależnie od użytego budyniu), nie piaskowa i nie mocno wilgotna, taka w sam raz. Polecam :-)
.
.
.

Składniki:
- 6 jaj (białka oddzielnie)
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 3 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego (w sumie 120 g proszku budyniowego)
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szkl. śmietanki (użyłam 36%)
- szczypta soli

Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej… 

Dalszy ciąg przepisu tutaj.

____________________________________________

Dla zainteresowanych.

Armatura przemysłowa wysokich lotów: hydrofory, zawory zwrotne i pompy głębinowe na 
http://www.saga.info.pl/
.