Babka tulipan3

 

Pyszna, kolorowa babka, w sam raz na Wielkanoc. 
 
Ciasto składa się z czterech warstw: jedna jest z dodatkiem kakao, druga z kisielem, trzecia z budyniem i ostatnia z makiem. Kolejność wykładania dowolna. Po przekrojeniu surowego ciasta nożem powinien powstać wzorek przypominający kwiat tulipana (stąd nazwa babki). Nie przejmujcie się, jeśli nie do końca Wam się to uda – abstrakcje też są piękne :-)
.
.
.
Składniki:
- 6 jaj
- 250 g masła (o temp. pokojowej)
- 1 szkl. cukru pudru
- 1/2 szkl. cukru zwykłego
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. oleju
- 1 torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego (40 g)
-  1 torebka kisielu wiśniowego
- 3 łyżki maku
- 2 łyżki kakao
- odrobina aromatu waniliowego
- szczypta soli
- ew. odrobina czerwonego barwnika spożywczego*

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem za pomocą miksera. Dodać żółtka, chwilę ubijać, po czym wlać olej i aromat waniliowy. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek ubitą ze szczyptą soli i cukrem (1/2 szkl.). Ciasto podzielić na 4 części: do jednej wsypać proszek budyniowy, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a do czwartej mak. Dokładnie wymieszać w osobnych naczyniach. Formę do babki (26 cm) lub tortownicę z kominkiem albo długą keksówkę wysmarować masłem.

Dalszy ciąg przepisu tutaj.
.
.
_________________________________________
Dla zainteresowanych.
Busy do Niemiec i Holandii – przewozy międzynarodowe „od drzwi do drzwi”, elastyczne rozkłady jazdy, komfort i wygoda:  piatkabus.pl