Sezamowe ciasto z kruszonka2

 

Ucierane ciasto z dodatkiem tahini, posypane kruszonką. Wersja podstawowa jest jasna, ja natomiast użyłam pasty sezamowej z dodatkiem kakao (przypomina trochę nutellę), stąd też ciemny wygląd całego ciasta.
Smakuje doskonale. Jest lekko wilgotne, aromatyczne i ma pyszną sezamowo-cynamonową kruszonkę. Polecam :-)
.
.
.

Składniki:
- 100 g masła
- 1/2 szkl. pasty sezamowej (tahini)*
- 1 i 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 szkl. cukru**
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szkl. mleka

Składniki ogrzać do temperatury pokojowej.

Masło, pastę sezamową oraz oliwę utrzeć mikserem na kremową masę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie jajka – po jednym, za każdym razem dokładnie ubijając masę. Na koniec dodać wanilię oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, na przemian z mlekiem – stopniowo, po trochu jednego i drugiego. Miksować tylko do połączenia się składników.

Dalszy ciąg przepisu tutaj.