Niemieckie przekladane ciasto drozdzowe 1

 

Ciasto drożdżowe przełożone masą budyniową, z przypieczoną skorupką migdałową na wierzchu.
Niemiecki klasyk, a dla mnie nowość, bo nigdy wcześniej nie spotkałam się z ciastem drożdżowym przekładanym kremem (co innego pieczone razem z nadzieniem – dżem, ser, mak, a nawet nutella). 
Byłam zmuszona wprowadzić jednak pewną zmianę w przepisie, stąd moja wersja różni się nieco od tradycyjnego ‚Bienenstich’. A mianowicie, różnica polega na tym, że u mnie ciasto składa się z dwóch cienkich placków złączonych kremem, a wersja podstawowa z jednego, przekrojonego na dwa. Która opcja jest lepsza tego nie wiem, bo nie mam porównania, ale najważniejsze, że na koniec suma placków się zgadza, a ciasto wychodzi naprawdę smaczne :-)
.
.
Ciasto drożdżowe:
– 370 g mąki pszennej
– 200 ml mleka (lekko podgrzanego)
– 35 g świeżych drożdży
– 3 łyżki cukru
– 1 jajko
– 50 g masła (temp. pokojowa)
Dalszy ciąg przepisu tutaj.
.
.
____________________________________________
Dla zainteresowanych.
Sezon wakacyjny tuż-tuż (choć na razie pogoda nas nie rozpieszcza), więc czas przygotować się do niego.
Ciału, które długo słońca nie widziało, z pewnością przyda się odpowiedni krem, a znaleźć taki można na abacosun.pl.
.
.