Lamingtony1

 

Lamingtony to proste ciastka biszkoptowe (lub biszkoptopodobne ;-), w polewie kakaowej, obsypane wiórkami kokosowymi. Dawniej znane były bardziej jako kudłacze lub po prostu kokosanki.
 
Kiedy w wieku kilkunastu lat zaczynałam przygodę z wypiekami, pomysł na takie ciastka doskonale sprawdzał się w sytuacjach awaryjnych. Gdy jakieś ciasto (jasne, ucierane lub biszkoptowe z dodatkiem tłuszczu) wychodziło z małym zakalcem (a miało być idealne), kroiłam je w kostkę i robiłam właśnie lamingtony. Ciastka były pyszne i nikt nawet nie zauważał, że coś z nimi może być nie tak. Potem zakalce przestały mi się przytrafiać i chyba właśnie dlatego przepis tak długo czekał na wstawienie – po prostu o nim zapomniałam :-)
.
.

Ciasto:
– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– szczypta soli
-1/2 szkl. oleju
-1/2 szkl. ciepłej wody
– 350 g mąki tortowej
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– odrobina aromatu waniliowego

 

Dalszy ciąg przepisu tutaj.

_____________________________________

Dla zainteresowanych.

Jeżeli nie macie jeszcze planów na wakacje, a lubicie góry, to może zainteresuje Was wyjazd do Beskidu Sądeckiego, bo jak to się mówi: „cudze chwalicie, swego nie znacie” ;-) Szczegóły na perlapoludnia.pl.

.