Ciasto chalwowe4

 

Jeszcze jedno ciasto z chałwą, ale tym razem jeszcze z dodatkiem białej czekolady. 

Nie jest trudne do zrobienia, ale wymaga półokrągłej formy. Choć właściwie, jeśli ktoś użyje typowej „keksówki”, to też nic się nie stanie – ciasto będzie po prostu kanciaste zamiast zaokrąglonego ;-)
 
Przechodząc do najważniejszego, czyli oceny, można to ująć krótko: trzy razy na „D”- dekoracyjne, deserowe i doskonałe. Oczywiście jest to subiektywna ocena wielbicielki chałwy, ale myślę, że posmakuje wielu osobom :-)
.
.
Biszkopt:
– 6 jaj
– 115 g mąki tortowej
– 85 g cukru pudru
– 1 i 1/2 łyżki kakao
– szczypta soli
.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier puder, a następnie żółtka. Na koniec porcjami dodawać przesianą mąkę z kakao, mieszając łyżką. Ciasto rozsmarować na blasze (30 x 40 cm) wyłożonej  papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez około 10 minut. Studzić kilka minut, po czym wyjąć z blachy i zdjąć papier (w razie problemów pomóc sobie nożem).

Dalszy ciąg przepisu tutaj.
.
.
___________________________________________
Dla zainteresowanych.
Na wiosnę zadbaj o energię dbając o mikroflorę jelit. Probiotyki w ekologicznych produktach spożywczych - joyday.info