Drozdzowka na smietanie

 

Mam już swoją ulubioną drożdżówkę, którą piekę najczęściej, jednak nie przeszkodziło mi to w wypróbowaniu nowego przepisu. Choć przyznać muszę, że stało się to też dziełem przypadku (niektórzy uważają, że nie ma przypadków, są tylko znaki :-). Otóż miałam do wykorzystania śmietanę w trybie natychmiastowym i to był właściwie główny powód przetestowania tej receptury. Mogłam jednak skorzystać z innego przepisu, ale wybrałam właśnie ten. I bardzo się z tego cieszę. Drożdżówka wyszła pyszna ! Nie taka puchata i „nadmuchana” jak bywają niektóre, ale bardziej zwarta i wilgotna, a do tego długo zachowująca świeżość. Polecam :-)

 

 Składniki:
– 600 g mąki (użyłam tortowej)
– 50 g świeżych drożdży  
– 200 ml śmietany 18%
– 1 szkl. mleka *
– 2 jajka
– 150 g cukru
– 100 g masła

 

Dalszy ciąg przepisu tutaj.

_________________________________________

Dla zainteresowanych.

Szkolenia i kursy BHP, PPOŻ oraz pierwszej pomocy. Szczegółowe informacje na 
http://gpsbhp.eu/